Helland Home har valt ut två tygkvaliteter i olika färger:

Capture från Gabriel

Textilen Capture från Gabriel är av ullkvalitet (85% Nya Zeeland ull / 15% polyamid) Ull är både smutsavvisande, slitstark och elastisk och därför mycket vanligt att använda på möbler. Om du vill ha en naturlig produkt med goda egenskaper och där det ursprungliga lanolinet från naturen fortfarande ingår som extra skydd, är valet av ull perfekt. Ulltyg känns varmare än andra typer av möbeltyg.

Från början kan ull frigöra vissa överskottsfibrer från ytan, detta kallas noppor. Detta påverkar inte kvaliteten utan är bara ett tecken på en god och naturlig kvalitet. Mörk textil som denim kan färga av sig på vita tyger när de gnuggas mot varandra - t.ex. ett par nya jeans mot en ljus möbel.

Capture är testad till 200 000 martindale (Extra slitstarkt, tåligt mot hårt bruk) Underhåll: Kemtvättx

Medley från Gabriel

Textilen Medley från Gabriel är en polyesterkvalitet. Medley är slitstark och testet av tyget visar 100 000 Martindale (extra slitstarkt, tåligt mot hårt slitage) Underhåll: Medley kan tvättas i 60 grader.

Vad är ett Martindale test?

I 70 år har "The Martindale Abrasion Test" varit den mest använda standarden för att testa textilernas slitstyrka. Maskinen uppfanns precis före andra världskriget när Dr. J.G. Martindale ombads att utforma en maskin för att testa slitegenskaperna hos en textil som skulle skydda mot gasattack, maskinen utvecklades ursprungligen för att testa vanliga vävda tyger och i allmänhet allt som är utsatt för slitage, inklusive mattor, kläder – ja till och med för testning av tandborstar.

Martindale maskinen placerar cirkulära textilprover som är exakt 38 ​​millimeter i diameter. Tygproverna späns fast och gnuggas mot en vanlig nötning. Fyra sådana provcirklar testas samtidigt. Slitstyrkan utvärderas utifrån antalet gnidningar som behövs innan trådbrott inträffar eller att all högen försvinner för tyget. Testet stoppas när två trådbrott har inträffat.

För soffor och privata hem rekommenderas textilier med minst 15 000-25 000 martindale för att motstå normalt slitage. Som jämförelse rekommenderas det normalt att använda tyg med över 50 000 Martindale i offentliga miljöer, bussar, tåg och liknande.

Ek stommar:

Helland tillverkar sina möbler från grunden. Vi använder europeisk ek i stommen där produktionen börjar med en hel ekplanka. Inuti varje enskild planka finns det ett stort färgspektra eftersom kärnved och splintved har olika färgsammansättning. Detta fantastiska färgspel blir extra starkt när eken oljas, så möblerna får en unik färgkombination i en och samma produkt.

Vitoljad ek kommer (till skillnad från oljad ek utan pigment) att visas som en mer enhetlig färgad produkt. Ekens unika struktur kommer att se bra ut, men något nedtonad till skillnad från vanlig oljad ek.

Svart- och vit täcklackerad ek är de två varianterna där produkterna levereras i täckande färg. Porerna i eken kommer att synas, men annars är produkten vit eller svart.

Underhåll av oljad ek:

Om ekmöblerna är oljade så ​​är det viktigt att vara medveten om att man med jämna mellanrum ska olja in för att det ska vara väl skyddat. Oljan försvinner med tiden, hur ofta man ska olja in beror på användningen och om det är en bordsskiva eller sittmöbler samt oljans kvalitet. Man kan lägga ett vax på toppen för att få en vaxad glans och lite "extra" skydd. OBS! Innan oljning måste allt vax tas bort först med Möbel Cleaner eller Wax Remover, så att oljan kan dra in i träverket.

Generellt om vax

Vi rekommenderar inte bivax för ek, eftersom bivax är ett mycket mjukt vax som lätt blir klibbigt. Om du till exempel håller tummen på bordsskivan en liten stund kommer du att känna att det blir klibbigt under.

Bivax är främst avsett för att användas på mjukt trä som gran och tall och som är helt obehandlat eller har behandlats med bivax från början. Förr i tiden så användes bivax för all typ av trä, men det är inte lämpligt för vanliga möbler.

Om man vill vaxa en möbel så bör man använda en hårdare vax som inte blir så klibbig, vi rekommenderar vax som innehåller Carnauba. Detta vax är avsett att användas på möbler och kan användas över olja och lack för att ge en vaxad glans. Eftersom vaxet är hårdare är det mer hållbart och behöver inte underhållas så ofta som bivax.